Skoči na glavno vsebino

V tednu, ki je za nami smo se pri Kužkih pogovarjali o naravnih nesrečah. S pomočjo Ježka Snežka smo se naučili, kako pravilno ukrepamo ob dani situaciji.

Vadili smo, kako varno in hitro zapustiti igralnico v primeru požara ter se seznanili z zbirnim mestom. Odigrali smo prizorček, kako najhitreje in na pravilen način pogasimo olje na štedilniku ter gorečo osebo.

Po prostorih šole in vrtca smo si ogledali, kakšne vrste gasilnih aparatov imamo. S pomočjo oznak na njih smo ugotovili, kaj z njimi gasimo.

V četrtek smo s pomočjo gasilcev in gasilke PGD Ponikve-Planota izvedli evakuacijsko in gasilsko vajo. Ob vzkliku vzgojiteljice, da gori, smo brez panike, hitro in varno zapustili igralnico ter se zbrali na zbirnem mestu. Prišli so gasilci ter pričeli z vajo, pri tem pa smo jih pozorno opazovali.

Gasilci so nam razkazali gasilsko vozilo ter opremo, ki jo uporabljajo. Najpogumnejši otroci so se preizkusili tudi v raztegovanju in navijanju cevi. V zahvalo smo jim izročili gasilni aparat izdelan iz odpadnega materiala. V spomin pa smo naredili še gasilsko sliko.

Likovno smo ustvarjali na temo požar in poplava, igrali smo igro spomin, igre v hiški Ježka Snežka na računalniku, igrico Ogenj, poplava, potres ter imeli veliko proste igre, v kateri je najbolj odmevala gasilska sirena.

Preizkusili smo se tudi v igri vlog, v kateri smo se spremenili v jamarje, gasilce, gorske reševalce, vodnike psov ter zdravnike reševalce.

Kaj je bilo otrokom najbolj všeč v četrtkovi gasilski vaji, pa lahko preberete spodaj.

– Ka smo šli skozi kamion (Mark),

– Ka so gasilci rešili Emo (Valentina),

– Ka smo šli not v kamion (Julija),

– Rdeča gasilska cev (Veronika),

– Gasilci (Zala),

– Špricali vodo (Tjaša),

– Ka so nesli Emo gasilci (Brina),

– Cev (David),

– Ka so dvignili luči (Ožbej),

– Ka sm šu not v kabino od kamiona (Lovro),

– Ka sm cev tisto potegnu (Matic),

– Ka so šli gasilci po Emo (Gaja),

– Ka se je kadil dim (Tinkara O.) in

– Ka so kazal opremo (Tomas).

Za vrtec Šentviška Gora, Nika Ozebek

 

Dostopnost