Skoči na glavno vsebino

Pretekli teden nas je obiskal Zdravko Lidl. Z njegovo pomočjo smo izvedeli, kaj početi, da bomo ostali zdravi. Na plakatu smo prikazali, da se moramo za zdravje dovolj gibati, spati, jesti zdravo hrano, skrbeti za čistočo okolja in higieno telesa ter skrbeti za dobre medsebojne odnose. Tako zdravo je živela družina Zdravič, ki smo jo spoznali v lutkovnem filmu Ostal bom zdrav.

Po ogledu filma smo jih želeli posnemati tudi mi. Izbrali smo druge soigralce kot navadno in telovadili v parih, plesali ob glasbi, hodili na sprehode.

Tudi v Lidlovi zgodbici Bavbavcili smo izvedeli zakaj je pomembno skrbno umivanje rok, pravilno kihanje in čiščenje nosu.  Če kihamo brez zaščite, se bacili razpršijo na predmete in igrače okoli nas, ki jih potem prijemajo  drugi in zanesejo vase. To smo ponazorili z razpršilko z bleščicami. Kdaj umivati roke, pred ali po določenem opravilu, smo označili na delovnem listu, potem pa še narisali viruse in bacile, kot si jih predstavljamo.

Veliko otrok v naši skupini že ve, katera hrana je zdrava in nezdrava. Zato smo želeli izvedeti, v kakšni obliki je zdrava hrana lahko še bolj zdrava. Primerjali smo pakiran kruh in svež kruh, kakav v prahu in Benko, sadni in navadni jogurt, ribe v konzervi in sveže ribe itd … .

Seveda je najbolj zdrava tista hrana, ki jo pridelamo doma. Doma pridelano rdečo peso smo uporabili za zelenjavno sadni napitek. Okus smo ji izboljšali z banano in limono. Okušali smo tudi domači fižol in repo.

Nenazadnje prispevajo k zdravju tudi naravna čistila. Spoznali smo »čarobni prašek«, sodo bikarbono, in z njo ter dodatkom limone počistili popisano mizo.

Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Razložili smo, kaj je tradicija, zakaj je dobro, da jemo zajtrk in si za lepo pripravljenim skupnim omizjem rekli dober tek.

Po zajtrku nas je obislaka čebelica Nika. Povedali smo ji, kaj smo jedli in skupaj ugotavljali od kod so prišla ta živila. Povedala je, kje je doma, kako se ji godi sedaj, ko je zima, kam hodi sicer nabirat cvetni prah in medičino in kako iz tega naredi med. Skupaj z njo smo večkrat zapeli pesmico Čebelica, potem pa spoznali še njene sestrice v panju.

Med ogledom čebelarskih zgibnk so nas presenetili šolarji. Prišli so nam zapet Slakovo pesem Čebelar. Čebele bomo po vsem, kar smo izvedeli, še bolj spoštovali.

Slovenski zajtrk smo upodobili tako, da smo naredili pogrinjek. In ob tem spoznavali trikotno obliko,  kje je sredina ter leva in desna stran.

Utrinke naših doživetij si poglejte tukaj.

Za skupino Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost