Skoči na glavno vsebino

Danes so nas obiskali posebni gostje, vzgojiteljice in vzgojitelji iz vrtca Domžale. Ena izmed njih je bila tudi pisateljica Nina Mav Hrovat, ki se ukvarja s pisanjem knjig za otroke in mladino. Med drugim je napisala naslednje pravljice: O kralju, ki ni maral pospravljati, O miški, ki je zbirala pogum, Bober nogometaš, Miška želi prijatelja in druge. Za knjigo O kralju, ki ni maral pospravljati je leta 2009 prejela nagrado Izvirna slovenska slikanica, več njenih pravljic pa je bilo prevedeno tudi v druge jezike.

Pisateljica Nina nam je predstavila svoje knjige, nato pa se je z otroki pogovarjala o tem, kako pravljica sploh nastane. Ugotovili so, da je za pisanje pravljic potrebno imeti domišljijo, veliko domišljije. Nato smo si ogledali predstavo Jazbec in njegovo petje, ki jo je prav tako napisala Nina Mav Hrovat, odigrali pa so jo njeni kolegi iz vrtca Domžale.

Predstava je govorila o jazbecu, ki je hotel postati najboljši pevec. Želel si je peti tako lepo kot ptice, zato je vsak dan pridno vadil. Gozdne živali pa niso bile nad njegovim petjem prav nič navdušene. Ježa so bolele bodice, saj je bil ves čas naježen, zajca ušesa, miško glava, veverico je zaradi petja minil tek, polž pa je bil cele dneve zaprt v svoji hiški. Živali so iskale rešitev in sklenile, da bodo skopale jamo in jazbeca zaprle vanjo. Poiskale so primeren prostor in to tudi storile. Lisica ga je hotela z zvijačo zvabit v jamo, pa se je spotaknila in skupaj s svojimi prijatelji padla v jamo. Jazbec je vsem pomagal, potegnil jih je iz jame in jim popihal buške. S svojim petjem jih je hotel potolažiti, ampak živali se niso tega prav nič razveselile. Ko pa je jazbec zapel, so vse presenečene obnemele. Jazbecu so priznale, da se je vaja splačala in spoznale, da se da z vajo in trudom marsikaj doseči.

Obiska in lepe predstave smo bili vsi zelo veseli, naši gostje pa so nam obljubili, da nas bodo še kdaj obiskali.

Za vrtec pripravila, Silvana

 

 

Dostopnost