Skoči na glavno vsebino

Iztekel se je mesec marec, v katerem je bilo kar nekaj posebnih dni. Najprej smo za 8. in 10. marec izdelali za mame in očete vizitke. Pozabili nismo tudi žensk na šoli. Obiskali smo jih po razredih in jih obdarili z rožico.  Ob tem smo spoznavali  imena učiteljic, kuharice in čistilke ter prostore naše stavbe.

Obeležili smo gregorjevo, ki  naznanja začetek daljših dni in slovo od teme. Pridružili smo se obujanju starega običaja in izdelali gregorčke, to je plavajoče hišice.

Izvedeli smo tudi, da se na gregorjevo ženijo ptički, kar je potrjevalo tudi njihovo oglašanje pred vrtcem. Izdelali smo jim gnezda iz pravih materialov. Igrali smo se še ptičji spomin, na delovnem listu pobarvali enake ptice z enakimi barvami, se šli gibalno igro Ptičji par.

Marec je predvsem mesec družine. Zato smo spoznavali ožje družinske člane in uporabljali izraze za sorodstvena razmerja. Člane smo tudi narisali v naših domovih. Preko zgodbice so otroci izvedeli, da družina otroka lahko tudi posvoji. Ovrgli smo domnevo, da otroke nosijo štorklje in izvedeli zakaj imamo vsi ljudje popek.

Materinskemu dnevu smo priključili še očetovski dan, ki se sicer praznuje v juniju. Tako so otroci za oba starša izdelali darilca, s katerimi so mamam in tatom sporočili, da so hvaležni za njihovo skrb, ljubezen in trud.  Ohranjamo tudi povezanost s krajem, zato smo ob tej priložnosti obiskali bližnje vaščanke in tudi njih razveselili z rožico.

Ohranjali smo tudi običaj izdelovanja pirhov. Izdelali smo jih za razstavo v Tolminu in za domov. Letos so nastali nekoliko večji, tako so se podali k štorkljam, ki smo jih izdelali po »potovanju« v Prekmurje. Pričeli smo namreč spoznavati znamenitosti nekaterih slovenskih krajev in pokrajin. S »potovanji »bomo izpolnili zemljevid Slovenije in na koncu naredili družabno igro.

Še več vam bodo povedale fotografije.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost