Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 11.6.2018, je potekalo že 32. srečanje cicibanov planincev vrtcev Tolmin in Most na Soči z vsemi podružnicami. Letos ga je organiziral vrtec Tolmin v sodelovanju s Planinskim društvom. Zbrali smo se pred šolskim centrom, kjer so nas sprejeli tolminski planinski prijatelji. V uvodu nas je pozdravila Majda Pagon, načelnica mladinskega odseka PD Tolmin in nam zaželela lepo, sončno planinsko popoldne. Skupaj smo se odpravili proti sotočju. Razdelili smo se v skupine in vsaka je dobila zemljevid poti in zgibanko navodil. Vseskozi smo hodili v prijetni senci, ob reki Tolminki in Soči in uživali ob pogledu na čisto naravo.
Predstavnika Triglavskega narodnega parka sta nam predstavila svoje delo nadzornika. Povedala sta nam nekaj o rastlinah in varovanju gorske narave. Predstavila sta živali, ki živijo v Triglavskem narodnem parku. Razložila sta kaj je Triglavski narodni park in kako se tam obnašamo. Pokazala pa sta tudi, kaj nam narava ponuja in da lahko iz naravnih materialov tudi ustvarjamo. Iz kosov odpadnega lesa smo skupaj naredili mlinček, pozneje pa smo iz naravnega materiala tudi mi sestavili čudovite izdelke.
Pot nas je vodila do učnega gozdička Sovodenj, kjer smo si lahko na majhni površini ogledali veliko vrst dreves in živali. Predstavnik Zavoda za gozdove nas je popeljal skozi gozdiček in nam predstavil še bivak, prežo, krmišče. Predstavil nam je tudi svoje delo, ki je skrb za gozdove in živali v njem.
Sledil je še voden ogled nemške kostnice, kjer so pokopani posmrtni ostanki padlih nemških vojakov iz 1. svetovne vojne. Predstavnica tolminskega muzeja nas je popeljala v notranjost kapele, kjer so zapisana imena vojakov, ki počivajo na tem pokopališču.
Na koncu smo se vsi zbrali na bližnjem travniku in se okrepčali z malico iz nahrbtnika. Razgibano in poučno planinsko popoldne se je tako zaključilo z obljubo, da se naslednje leto spet srečamo.

Pripravila, Katarina Uršič

Dostopnost