Skoči na glavno vsebino

Da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran, čivkajo že ptički na veji. A otroci iz skupine Krtkov se nismo zadovoljili le s tem, pač pa smo si želeli najti več načinov, kako še lahko poskrbimo, da ostanemo zdravi. In, ker svoje znanje radi predajamo naprej, ga bomo podelili tudi tukaj:
– piti moramo veliko vode in čaja,
– moramo se gibati,
– jesti je treba dovolj sadja in zelenjave,
– tuširati se moramo,
– jesti moramo različno hrano,
– moramo dovolj spati,
– na soncu smo lahko, kadar ni premočno,
– če zbolimo gremo k zdravniku,
– umivati moramo zobe,
– dovolj se moramo obleči…

V tem tednu pa nismo le govorili o zdravju, pač pa smo se trudili tudi nekaj narediti za to; še več pozornosti smo namenili umivanju rok in zobkov, veliko smo se  gibali, vzeli smo si čas za počitek in igro, trudili smo se, da smo pojedli veliko sadja, odžejali smo se z vodo in še in še.
Kar precej dobro pa nam je uspelo tudi spoznati naše telo. In zdaj vemo:
– imamo kosti: rebra, lopatice, hrbtenico,..
– rebra ščitijo srce,
– lobanja ščiti možgane,
– s pljuči dihamo,
– hrana gre v želodec,
– z jezikom poizkušamo…

Dobili pa smo tudi prav poseben obisk, to je bil Kostko, kot smo ga poimenovali in skupaj z njim smo pretipali vse naše kosti.
To pa ni bil edini obisk v tem tednu, med nas je v sredo prišla tudi medicinska sestra Ana iz Zd Tolmin, ki nam je povedala kako skrbeti za zobke. Zobke smo si skupaj z njo tudi pravilno umili. Preden se je poslovila, nam je obljubila, da nas bo v tem šolskem letu še obiskala.
V četrtek pa nas je obiskala Arielova nona, ki je po poklicu zdravnica in tudi od nje smo izvedeli veliko novih in koristnih informacij o našem telesu. Zelo pa smo se razveselili tudi pravljice o miški, ki jo je bolel trebušček, ki nam jo je pripovedovala naša Irena.

Za nami je res poučen in zelo zanimiv teden, izvedeli smo veliko zanimivih stvari, kar je najbolj pomembno pa je to, da smo ob spoznavanju le-teh zelo uživali.

Pripravili, Katja in Mateja

Dostopnost