Skoči na glavno vsebino

Vsaka smet in vsak odpadek pravo mesto najde, če se že kot majhni otroci naučimo pravilnega ravnanja in ločevanja z odpadki. Ta tema je del našega vsakdana in jo živimo, zato je prav, da začnemo že najmlajše ozaveščati o pravilnem ravnanju z odpadki. Kar se bodo naučili in kakršen zgled bodo dobili kot otroci, tako bodo delali kot odrasli.
Mi smo začeli v razmetani in nasmeteni igralnici. Hitro je stekla čistilna akcija in igralnica je bila kmalu lepa in čista, odpadki pa pravilno razvrščeni v koših za smeti. Več dni zaporedoma nam je nekdo ponagajal in razmetal igralnico, mi pa smo jo vsak dan pospravili in razvrščali odpadke. Pomagali smo si s pesmico o košu za smeti. Vsega pa le nismo vrgli proč, ampak smo reciklirali in iz odpadnih tulcev izdelali zamaškojede. Le-ti se bodo pridno polnili doma, potem pa napolnili velikega zamaškojeda, ki stoji na ekološkem otoku v garderobi vrtca. Tam je tudi zaboj za odpadne baterije in izrabljene kartuše.
Razširili smo si obzorje in obiskali ekološki otok pri vrtcu in še druge v kraju. Tudi tu smo se ustavili, saj smo med sprehodom opazili veliko smeti in jih pobrali ter odnesli na mesto kamor spadajo. Zdaj opazimo vsako smet ob naši poti in smo zelo jezni na tiste, ki odpadke odlagajo v naravo.
Trudimo se tudi, da je odpadkov čim manj. Še posebej se lahko potrudimo tako, da pojemo kar nam v kuhinji skuhajo in pripravijo. Včasih nam ostane kruh in le-ta je lahko velik posladek za živali. Te dni smo ga zbirali in ga odnesli kozam na bližnji travnik in tako zmanjšali odpadke hrane.
Vsak dan pa novo znanje uporabljamo v praksi, pri dnevni rutini, na sprehodu,… in postajamo pravi strokovnjaki za odpadke.

Pripravili, Katarina in Danijela

Dostopnost