Skoči na glavno vsebino

Po novem letu smo pričeli  spoznavati letne čase in njihove značilnosti. To nam je uspevalo ob zgodbici Čarovnikove ptice in s pomočjo sličic, ki smo jih razporejali k pravemu letnemu času. Izvedeli smo, da je leto razdeljeno na mesece, tedne in dneve in vse poimenovali. Pobarvali smo tudi vsak svoj koledar. Značilnosti letnih časov smo utrjevali ob gibalni igri, likovnem ustvarjanju in jih začutili ob poslušanju Vivaldijeve skladbe Štirje letni časi.

V zgodbici O velikanu, ki je ukradel letne čase smo spoznali, kako je prav, da so letni časi prav taki, kot so. A v zadnjem času se vreme po svetu, kot spremljamo v poročilih, obnaša nenavadno. Slišali smo za neugodne podnebne spremembe in se v zgodbici Beli kosmatin preselili na Grenlandijo. Ljudje in živali so tam odvisne od ledu, ki pa hitro izginja. Polarno pokrajino in motiv iz zgodbe smo tudi upodobili.

Izdelali smo še vsak svoj vremenokaz. S pomočjo prikazov na internetu smo razložili, kako nastajajo vremenski pojavi. Nekatere smo pričarali tudi v naši igralnici. Naredili smo oblak, dež, meglo in mavrico. Vsak dan pa izpolnimo vremensko tabelo za Šentviško Goro in se učimo uporabljati izraze za opisovanje vremena. Preizkusili smo se tudi v vlogi vremenskih napovedovalcev za Slovenijo.

V dneh, ko smo na razpredelnici označili sneženje, smo se potem tudi dvakrat sankali v bližini vrtca. V igralnici pa smo se preizkusili v hokeju, smuku in slalomu.

V tem času nas je ponovno obiskala medicinska sestra Ana. Predstavila nam je mlečne in stalne zobe in funkcijo posameznih zob. Nadalje še vlogo zob in jezika za govorjenje ter jezika za okušanje. Učili smo se pravilno žvečiti in pri tem opazovali lica in ustnice. Spoznali smo vlogo sline. Na koncu smo ponovili vajo ščetkanja zob.

Za vrtec Šentviška Gora, Skupina Kužki, Stanislava Črv

 

Dostopnost