Skoči na glavno vsebino

Planinci smo se v mesecu marcu podali kar na dva planinska izleta, da smo obiskali nekatere posebnosti Planote. Ugotovili smo, da je prostrana in lepo obdelana, kar je všeč tudi obiskovalcem, ki zaidejo k nam.

Na Pečinah smo najprej obiskali proizvodni obrat, ki že več kot štiri desetletja mnogim Planotarjem daje zaslužek. Sprejela nas je vodja obrata Vera in nam razkazala prostore ter delo na strojih, ki so še preostali. Proizvodnja se sedaj namreč seli v Tolmin, otroci pa so hitro podali ideje, zakaj bi lahko izrabili prostor. Dve planinki sta se razveselili svojih babic, ki sta delali v popoldanski izmeni.

Sledil je obisk zasebne muzejske zbirke vojaških predmetov in orožja iz obeh svetovnih vojn, ki jih v prostorih domače hiše hrani ljubiteljski zbiratelj Bojan Pisk. Seveda smo od njega odšli z željo, da bi nam nikoli več ne bi bilo treba trpeti zaradi vojne.

Pozno popoldne smo zavili še v bar Pri Veri, kjer nas je veselo sprejela Vera, ki smo jo pred časom gostili v vrtcu. Takrat nam je naslikala tihožitje, mi pa smo ji v drugi tehniki podarili isti motiv. Vera je bila prej gostilničarka in je vedela, da se po dolgi hoji prileže topel čaj in sladek prigrizek.

Naslednji naš cilj je bil Gorski vrh in zaselek Jerovca. Pri ta zgornjih v Jerovci, kot se je včasih reklo pri hiši, imajo namreč obnovljeno črno kuhinjo. Sprejela nas je Zorka, ki tam živi in nam razkazala ognjišče ter stare predmete in posodo iz kuhinje. Najbolj zanimivo nam je bilo, da so včasih jedli iz skupne sklede in da niso imeli školjke.Izlet smo zaključili z igro na Zagomilci, kjer smo pričakali starše.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas prijazno sprejeli in si za nas vzeli čas.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

 

Dostopnost