Skoči na glavno vsebino

Za nami je res energijski teden. Nastopili smo na festivalu v Bovcu in se pripravljali za nov nastop v Tolminu, hkrati pa smo spoznavali novo temo –  energijo.
Tudi tokrat smo zavihali rokave in raziskovali kaj to je. Prebrali smo kar nekaj knjig na to temo, ki otrokom zelo dobro in enostavno opiše, kako elektriko pridobivamo. Ogledali smo si poučne risanke na to temo in skozi igro spoznavali energijo. In kar je bilo najbolj zanimivo je to, da nam je učiteljica fizike, Urška, posodila prave pripomočke, ki jih uporabljajo veliki šolarji pri pouku.
Otroci pa so nam zaupali, kaj vse so si oni zapomnili o temi tedna:

“Elektrika je de lahko užgeš luči. Da lahko ki skuhaš. Da ti dela telefon. Da lahko gledamo televizjo. Pa da lahko pržgeš pečico.
Mamo različne vrste dobivanja elektrike; na vetr, na sonce, na vodo in premog. Eni postavjo vetrnice, ma ne blizu hiš. Tisti k žvijo pr rekah, k so hitr pa majo tud elektrarne. Ene elektrarne so pa nevarne za nas in naravo. Niso vse elektrarne dobre. Jo moremo šparat. Elektrika je ful dobra, ma je pa tud nevarna, ker nas lahko strese al pa umreš.”

Otroci so se dobro spoznali s temo in zagotovo je med nami tudi kakšen bodoči električist ali električistka, ki je že sedaj dobil/a zanimanje za elektriko.

Pripravili, Katja in Mateja

Dostopnost