Skoči na glavno vsebino

V okviru Eko projekta, smo se Zajčki v tem tednu posvetili pravljici Fižolini. To je ena izmed mnogih ekoloških pravljic, ki v sebi nosijo pomembna sporočila na temo varovanja okolja.
Fižolina je bila na začetku le pločevinka, v kateri je shranjen fižol, ki ga je kuharica uporabila pri kosilu, njo pa zavrgla v bližnji smetnjak. Od tam je po naključju zašla v gozd, kjer jo je našel zajček. Ni je maral, saj je zanj bila le smet, ki ni več koristna in uporabna. Še več sama se je bala, da bi škodovala prebivalcem gozda, da bi lahko ogrožala njihovo zdravje, zato je bila zelo nesrečna. Ampak vse dokler je ni našla zajčica Mili, oziroma dokler je nismo našli mi, otroci iz skupine Zajčki, ki smo stari pločevinki iz kuhinje vlili novo življenje. Spremljali smo njeno žalostno zgodbo, ki se je na koncu le srečno končala, ter nas spodbudila. Sami smo nabrali kar nekaj odpadnega materiala, ter jim dodali novo in uporabno vrednost. Iz odpadnih tulcev, kartona in slamic, smo si izdelali Pikapolonico, ki nam bo na domači mizi služila kot lonček za barvice in flomastre. Dve veliki pločevinki, ki so jih naše kuharice zavrgle, smo spremenili v lik Miki Miške in Punčke. Dodali smo jima roke in noge iz odpadnih plastičnih lončkov, še nekaj odpadnih trakov in blaga, ter vanju posadili jesensko vreso. S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo vse smeti znova združili, uporabili in jim dodali tisto pomembno vrednost, uporabnost in hkrati so nastali lepi izdelki. Tako sedaj cvetlično korito pred vrtcem krasita pločevinasta Miki Miška in Punčka, doma pa shranjujemo barvice v Pikapolonico, lonček iz tulcev.

V tem tednu smo se Zajčki res veliko naučili o recikliranju in pravilnem razvrščanju odpadkov. Veseli smo bili, da nas je pravljica navdihnila do te mere, da smo tudi sami naredili nekaj koristnega, uporabnega in tako obvarovali naravo vsakodnevnih, prevelikih količin odpadkov.

Za vrtec Most, Petra in Anita.

Dostopnost