Skoči na glavno vsebino

Bližal se je kulturni praznik in Kužki smo se začeli spraševati, kaj je to kultura. Za Prešernov dan smo pripravljali proslavo in ob tem spoznavali, da prireditve nastajajo ob sodelovanju različnih umetnikov. Na našem nastopu smo tudi mi postali plesalci, recitatorji, pevci, dramski igralci, lutkarji, pripovedovalci. Seveda so bili pisatelji, pesniki in glasbeniki tisti, ki so nam dali gradivo. Našega največjega pesnika smo spoznali bolj podrobno. Ob knjigah in animacijah smo izvedeli, kako je živel in z zanimanjem večkrat prisluhnili zgodbam o Lepi Vidi in Povodnem možu.

Knjige in revije so naše vsakodnevne spremljevalke in privlačne predvsem zaradi slik, ki jih ustvarijo ilustratorji. Za doživljanje nekaterih drugih umetnin pa moramo obiskati muzeje, kino, galerije ali druge razstavne prostore. Mini galerija je postala tudi naša igralnica, v kateri se je začasno naselil škrat Gal, potem, ko smo prebrali o njem pesem Svetlane Makarovič.

Razstavili smo dela slovenskih umetnikov in naše stvaritve. Najbolj smo občudovali stavbe Jožeta Plečnika in sliki Ivane Kobilca. Navdušeni smo bili tudi nad ilustracijami svetovno znane umetnice Lile Prap in se preizkušali v  njenem stilu risanja.

Ta mesec smo bili ves čas obdani s kulturo in tudi sami smo jo ustvarjali. Igrali smo igrici Trije prašički in Rdeča kapica, sestavili pesmico za domače za valentino in si izmislili tudi kakšno svojo zgodbico. Nazadnje smo se poučili še o kulturi obnašanja in vedenja. Teoretično vse dobro obvladamo, v vsakdanu pa nam kdaj še spodleti. Pomembno je, da se opozarjamo in trudimo in tako bomo vsak dan bolj kulturni.

Za skupino Kužki, Stanislava Črv

   

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

     

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost