Skoči na glavno vsebino

V tem tednu se je pri Začkih zgodilo nekaj zares nenavadnega, lahko bi rekli »čudnega«. S pomočjo časovnega stroja, smo se namreč vrnili v preteklost, v davno leto 1550 …

Iz časovnega stroja je najprej priletelo črnilo, nato pero, nazadnje še knjiga. Še preden smo uspeli ugotoviti zakaj ti predmeti, pa je časovni stroj ponovno zaropotal.

Iz njega je nenadoma izstopil sam Primož Trubar. Sprva je bil videti nekoliko zmeden in smešen, a kmalu smo ugotovili, da je ugleden in za Slovence zelo pomemben gospod. Na kratko se nam je predstavil in povedal svojo zgodbo. Izvedeli smo, da je prav on tisti, ki je napisal prvo slovensko knjigo, z naslovom Katekizem. Ker pa takrat ljudje niso znali brati, je kmalu za tem napisal še Abecednik. Poleg knjige nam je pokazal še fotografije svoje hiše, denar, na katerem je naslikana njegova podoba in fotografijo kipa, ki smo ga postavili Slovenci njemu v čast.

Spoznali smo, da je bilo življenje v tistem času precej drugačno kot danes – naše knjige so veliko bolj pisane kot nekoč, za pisanje pa ne uporabljamo peresa in črnila, temveč flomastre in barvice. Da bi kar se da podoživeli leta Trubarjevega življenja, smo se tudi sami preizkusili v pisanju s peresi in črnilom. No, res je, da ni bilo preprosto, pa vendar nam je uspelo – kako smo se odrezali, pa si lahko ogledate v vrtcu, na naši oglasni deski.

Da bi še nekoliko bolj ozavestili pomembnost slovenske literature in jezika, smo si v potujoči knjižnici izbrali veliko pravljic slovenskih avtorjev, obiskali vrtčevsko knjižnico, na obisk povabili Saro, učenko 3. razreda, ki nam je prebrala pravljico, peli slovenske pesmice, za konec pa se tudi sami preizkusili v pisanju  in ilustriranju avtorske knjige z naslovom Piki in zaklad. Zaenkrat vam več ne izdamo, če pa vas premami radovednost, naj vam povemo, da bo slavna knjiga na voljo v vpogled brž po počitnicah. Prepričani smo, da boste navdušeni. Spoznali boste, da otroška domišljija resnično ne pozna meja. Kako čudovito se je potopiti v pravljice, kajne? V njih je namreč mogoče prav vse.

Hvala učiteljici Ani in učenki Sari, ki sta se odzvali na naše vabilo in nam s pravljico popestrili dopoldne.

Kdo ve, morda pa boste v prihodnosti še veliko slišali o nas in prebirali avtorske pravljice nadobudnih zajčkov.

Za Zajčke, Nina in Brigita

Dostopnost