Skoči na glavno vsebino

Pri miškah smo v preteklih tednih razmišljali in ugotavljali, da se veliko preveč stvari vrže v smeti in odpelje na smetišča. Poskusili smo ugotoviti, kaj lahko storimo. Pokvarjenim lučkam smo zamenjali baterije, razmajanemu lesenemu konjičku privili vijake, zlomljene barvice ošilili, raztrgano knjigo zalepili, nogavice z luknjo pa zašili. Pa še ni bilo konec. Kruh, ki nam je ostal od malice ni šel v nič, nesli smo ga na bližnji travnik in z njim nahranili koze. Tudi že precej ponošena in že malo strgana majica ni bila za v smeti. Iz nje smo izdelali predpasnik in to je nova pridobitev za naš kotiček kuhinja.

Poleg vsega naštetega smo se učili tudi ločevanja odpadkov. Pospravili smo nered po igralnici in vse smeti odnesli na bližnji ekološki otok ter jih pravilno razvrstili. Počistili smo tudi okolico poti, po kateri se vsak dan sprehajamo in odpadke odnesli na pravo mesto. Poiskali smo različne smetnjake in kontejnerje in se naučili kam kaj spada. In če slučajno ne veste, kam je treba odložiti prazne baterije, vam bodo miške pokazale pot do pravega koša.

Nekatere odpadke pa smo uporabili tudi za igro in iz njih sestavljali stolpe, vozila in druge skulpture. Iz odpadnih kartonastih tulcev in rabljenih stekleničk pa izdelali izdelke uporabne vrednosti.

Veliko smo se naučili in dvakrat premislimo preden vržemo v koš. In zgodilo se je, da smo ob našem kontejnerju pred vrtcem dobili star, lesen, razmajan vlak. Še pravi čas smo ga rešili, da ga ni odpeljal smetarski kamion. V igralnici smo ga očistili in pregledali in bili z videnim zelo zadovoljni. Kaj pa se je z njim zgodilo, izveste v novi novici. Do takrat pa tudi vi pridno skrbite za naravo, reciklirajte, zmanjšujte in ločujte odpadke.

 

Pripravili, Katarina in Maja

Dostopnost