Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan, 2. aprila 1805, se je rodil danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen. Prav zato ta dan zaznamujemo kot mednarodni dan knjig za otroke. Letošnjo poslanico je napisala japonska pisateljica Eiko Kadono, v njej pa branje primerja s potovanjem. Njeno vodilo je “na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom”.
V vrtcu se zavedamo pomena knjig za sam razvoj otroka. Preko slednjih otroci širijo svoja obzorja, empatijo in domišljijo. Bogatijo besedni zaklad, se seznanijo s pisano besedo, ter podaljšujejo čas koncentracije. Branje pa ni le vse to, temveč še veliko več. Branje pomeni povezovanje starša oziroma vzgojitelja z otrokom na poseben način. Otrok ob tem uživa ugodje, varnost, je sproščen in umirjen. Skratka ob branju se med bralcem in poslušalcem stkejo močne vezi. Potrudimo se, da bo teh vezi tudi v prihodnje čim več.

Za konec z vami delimo misel Hansa Christiana Andersena: »Cel svet je serija čudežev, ki pa smo jih tako vajeni, da jim pravimo običajne reči.« Torej, vzemite v roke na videz običajno knjigo ter povabite otroka na skupno potovanje v svet domišljije. Gotovo bo nepozabno.

Najlepša hvala knjižničarki Martini, ki nas je povabila med knjižne police.

Za vrtec pripravila ,Brigita

Dostopnost