Skoči na glavno vsebino

V skupini Polžki nas je v letošnjem šolskem letu obiskal pujsek Pipi. Učil nas o tem, da je zelo pomembno, kako ravnamo s hrano saj se le-te zavrže zelo veliko. Ker vemo, da je po svetu še vedno veliko otrok in odraslih lačnih, pa je to še bolj narobe. Vsak denarček je pomemben, še bolj pa vsako živilo zato nas je pujsek Pipi vsak dan v januarju učil, kako lahko ostanke obrokov ali živil ponovno uporabimo. Ker smo v reciklirani kuhariji postali pravi »chefi«, je Pipi z otroki ob vikendih odpotoval tudi domov.

Tam se je družini najprej predstavil in kot lutka služil igri. S seboj pa je prinesel tudi zabavno družabno igrico, s katero so otroci spoznavali različno sadje in zelenjavo. Hranjenje Pipija je bilo tako zabavno za celo družino. Skupaj z otrokom in Pipijem so nato starši pripravili eno jed, pri kateri so »ostanke« hrane ponovno uporabili. Se pravi, da hrane niso zavrgli, ampak jo ponovno uporabili. Svoj recept so napisali, ter ga obogatili s fotografijo, risbo. Na prvih straneh Pipijeve kuharske knjige je bilo predstavljeno, kako smo to počeli v vrtcu. V skupini smo nato pogledali in prebrali recepte, ter se učili pravilnega ravnanja s hrano.

Ponosno vam sporočamo, da je prva kuharska knjiga skupine Polžki izdana in že širi reciklirane recepte med starše. Naj tudi vam namignemo nekaj idej za eko recepte: iz prezrelega sadja -Smuti, Bananin kruh s čokolado, Toast z avokadovim namazom, Ameriške palačinke z bananami; iz starega kruha- Kruhovi cmoki, Bananine pohane šnite, Kruhov šmorn, Pica kruhki;  iz viška krompirja- Krompirjevi svaljki; iz viška testenin- Pica pašta; iz viška mesa- Mesni goveji polpetki; iz viška riža- Rižev narastek.

Popestrite si vikend z reciklirano kuharijo, pa dober tek!

 

Za vrtec, Maja in Kristina

Dostopnost